Aparate Dentare 2018-03-29T13:51:40+02:00

Aparate dentare

Aparatele dentare nu sunt doar la moda!

Dintii inghesuiti,distantati sau strambi sunt una din problemele de sanatate si estetica dentara cel mai des intalnite mai ales printre copii si adolescenti.Deseori observam ca malpozitiile dentare sunt asociate cu probleme stomacale provocate de o masticatie defectuoasa,cu defecte ale pronuntiei si cu aparitia cariilor.

Purtand aparat dentar se pot corecta multe probleme ale pacientului si nu doar cele enumerate mai sus ci si probleme de timiditate datorate unui zambet imperfect.

Aparate Dentare

Cum va dati seama cand copilul are nevoie de aparat dentar ?

In mod normal in jurul varstei de 4-6 ani in dentitia de lapte dintii trebuie sa se spatieze (sa devina precum un gardulet) semn ca maxilarul se pregateste pentru aparitia dintiilor definitivi ce sunt mai lati decat dintii de lapte. Lipsa acestor spatii la aceasta varsta ne pune deja un semn de intrebare.

De asemenea copilul trebuie vazut de medicul ortodont daca observati :

  • cresterea suprapusa a dintilor definitivi
  • muscatura inversa( este considerata o urgenta in ortodontie)-adica dintii de jos musca in exterior fata de cei de sus.
  • dintii de sus nu se ating cu cei de jos, intre ei existand un spatiu.
  • copilul are o eruptie dentara mai intarziata sau din contra precoce cu aparitia in pozitie incorecta a dintiilor definitivi.

Exista si cateva semne indirecte ce ne pot duce cu gandul la o ocluzie imperfecta :

  • bruxismul nocturn : copilul scrasneste noaptea din dinti
  • la deschiderea/inchiderea gurii sau in timpul masticatiei se aud zgomote.
  • copilul isi suge degetele sau degetul mare
  • mesteca greu alimentele sau bea intr-un mod anormal din pahar diferitele lichide
  • copilul respira cu gura deschisa in majoritatea timpului.
  • copilul isi musca buza inferioara

Ce se intampla?

In momentul in care va decideti si aveti determinarea necesara urmarii unui tratament ortodontic, trebuie sa faceti o vizita la cabinetul nostru CMI TANASESCU ROCSANA, pentru a va trata eventualele carii si pentru a efectua un detartraj si un periaj profesional. Apoi vi se va face o consultatie de specialitate de catre medicu ortodont care va examina radiografiile complete si modelele de studiu,va face fotografii care il vor ajuta sa stabileasca un plan de tratament.

Alegerea tipului de aparat dentar tine de mai multi factori: ceea ce implica tratamentul (cat de grav este afectata muscatura, cat de strambi sunt dintii, daca este necesara interventia chirurgicala, timpul necesar purtarii aparatului), preferintele medicului, bugetul disponibil, durata tratamentului si dorinta pacientului.

Tipuri de aparate dentare

Apartele mobile sunt utilizate la copii pana la varsta pubertatii cand sunt inca in crestere si oasele nu sunt total dezvoltate.

Aparate Dentare - Aparat Mobil

Aparatul ortodontic metalic este cel mai des intalnit tip de aparat dentar, iar noile tehnologii au facut ca purtarea aparatului sa fie mult mai confortabila azi decat a fost anii trecuti. Componenetele aparatului dentar sunt facute din otel de inalta calitate. Aveti optiunea de a adauga elasice colorate pentru un design mai vesel si mai unic, cerinta intalnita mai ales la copii. Deoarece este foarte simplu sa schimbi aceste culori aparatul se poate personaliza la fiecare vizita la ortodont.

Aparatele ortodontice din ceramica sunt o alternativa pentru cei care nu v-or ca aparatul sa fie vizibil asa mult. Ca si aparatele dentare metalice, aparatele ortodontice ceramice sunt foarte confortabile si foarte eficiente in alinierea dintilor.

Bracketurile ceramice sunt facute dintr-un material transparent, motiv pentru care vizibilitatea lui pe dinte devine mult mai mica. In general pretul pentru un aparat ortodontic ceramic este mai mare decat pretul pentru cel metalic motiv pentru care este cerut mai ales in situatii in care se doreste ascunderea purtarii unui altfel de aparat, adica de catre tineri si la adulti.

Datorita faptului ca aparatul dentar este mai putin vizibil, este necesara mai multa atentie la igiena orala.

Tehnica Speed este o tehnica nou aparuta ce pe langa avantajul unei vizibilitati mai reduse al aparatului este cel mai eficient in alinierea dintilor. Marele avantaj al tehnicii este elasticitatea aparatului ceea ce il face capabil de alinieri mult mai complexe in perioade mai scurte de timp.

Bracketurile Speed au un “clip activ” in locul elasticului.

Materialul din care este facut apratul ortodontic este un aliaj special “Super elastic” – Nichel-Titaniu. Clipul de prindere elimina complet sudurile ceea ce reduce durata de interventie atat pe perioada instalarii aparatului cat si la verificarile ulterioare.

Aparatul de contentie este un dispozitiv folosit in etapa finala a tratamentului ortodontic, pentru a stabiliza dintii in noua lor pozitie. La sfarsitul tratamentului ortodontic, dintii dumneavoastra sunt pozitionati si aliniati corect pentru o muscatura normala si pentru un zambet estetic. Dar, cu toate astea, dintii au tendinta sa “dea inapoi”, si acest fapt se poate intampla in majoritatea cazurilor daca nu este folosit aparatul de contentie corect si constant.
Tratamentul Invisalign este ideal pentru persoanele care nu au probleme grave si consta in purtarea unor gutiere din plastic, practic invizibile. Invisalign este alegerea ideala atunci cand muscatura nu este mult deplasata si dintii nu sunt foarte strambi. Faptul ca dintii se indreapta fara ca cineva sa observe, este un element de atractie pentru multi adulti si persoane care au avut probleme in copilarie si acum isi continua tratamentul. Din pacate Invisalign nu poate fi folosit pentru persoanele cu dintii foarte strambi, sau care au nevoie de extractii.

Aparatele dentare linguale sunt lipite pe partea din spate a dintilor, deci sunt “invizibile” chiar si cand zambiti larg. Bracketurile in tehnica linguala sunt “personificati” pentru fiecare dinte in parte, astfel fiecare aparat este creat unic. Datorita acestei “personificari” aparatele linguale au un pret semnificativ mai mare decat aparatele ortodontice obisnuite.

Cand se recomanda?

Desi ortodontia ibmunatateste calitatea zambetului la orice varsta, exista o perioada de timp optima pentru inceperea tratamentului ortodontic. Se recomanda ca evaloarea ortodontica initiala sa fie facuta nu mai tarziu de 7 ani. La aceasta varsta timpurie, tratamentul ortodontic nu este de obicei necesar, dar o examinare vigilenta poate anticipa momentul cel mai avantajos pentru a incepe tratamentul.

Tratamentul ortodontic efectuat la varsta adulta poate imbunatati dramatic aspectul dumneavoastra personal si stima de sine. Imbunatatire starii de sanatate a dintilor si gingiilor este la fel de importanta. O muscatura defectuoasa potate contribuii la retragerea gingiei sau a osului, poate favoriza aparitia cariilor dentare, uzura anormala a smaltului dintilor si probleme ale articulatiei temporo-mandibulare.

Aparate Dentare: Cand se recomanda

Cat dureaza tratamentul ortodontic?

Perioada de timp in care va trebui sa porti aparat dentar depinde, in primul rand, de problema care trebuie rezolvata. De obicei, brechetii sunt purtati de la un an si jumatate pana la doi, dar exista situatii in care sunt purtate si mai mult.

Igiena dentara, crezi sau nu, joaca un rol foarte important in mersul tratamentului ortodontic pe care il urmezi. Colaborarea co medicul ortodont este deosebit de importanta. Urmeaza-i sfaturile si indicatiile si astfel vei pute scurta timpul tratamentului.

La fel de important este varsta la care este purtata aparatul dentar. Studiile au demonstrat ca o persoana care incepe tratamentul ortodontic timpuriu, va termina mai repede, iar evolutia va fi mai buna.

Un alt motiv pentru a incepe tratarea precoce a copilului dumneavoastra este adesea cel mai bun mod de a preveni o interventie chirurgicala, extractii sau alte complicatii care ar putea aparea mai tarziu.

Programare
Pentru mai multe informatii depre aparatele dentare, eventuale intrebari sau nelamuriri sunati la 0744481322 sau 0244524704 sau click alaturi pentru programare sau consultatie:
Programare